Go Reisiajakiri 35 – Aprill 2012

Võitjad teada!

Võib vist öelda, et kahest väikesest asjast, mille Go Reisiajakiri ja reisifirma aastate eest algatasid, on saamas jätkusuutlik ja rõõmus traditsioon.
Esiteks Aasta Seikluse auhind, mida anname välja koos Matkaspordi poega. Tänavugi kandideeris aasta seiklejaks mitu päris kõva tegijat. Lõppvooru jõudsid kolm ettevõtmist, kõik ümbermaailmareisid.
Esiteks mootorrattamatkajad Kariina Tšursin ja Margus Sootla. Nad alustasid oma ümbermaailmareisi 1. oktoobril 2009 ning jõudsid koju tagasi kolme aasta ja 179 000
kilomeetri pärast. See oli emotsionaalne reis, millest rändurid kirjutasid ka toredaid reisikirju.
Teisena vaatasime tähelepanelikult jalgrattur Raimo „Fujimees” Laosma ümbermaailmareisi − tema oli esimene eestlane, kes rattal ümber ilma pedaalis. Kilomeetreid tuli kokku 34 344. Raimo valiti Eesti Matkaliidu poolt aasta matkajaks 2011.
Õige napilt otsustas žürii siiski, et eelmise aasta suurima reisimehe tiitli saab soolopurjetaja Uku Randmaa. Pikem intervjuu Ukuga on selles ajakirjas, aga olgu veel öeldud, et loodetavasti valmib läbielatust peagi ka Uku enda pikem raamat.
Teiseks anname tänavu juba neljandat korda välja parima reisikirjaniku tiitlit. Kui varasematel aastatel on olnud põhjust nuriseda, et meestelt on emotsionaalseid ja kirglikke reisiraamatuid ilmunud vähem kui naistelt, siis 2011. aasta tõi ses vallas loodetavasti naeratuse soovoliniku huultele.
Tarmo Jõeveer („Minu Haiti”) ja Hillar Kukk („Olen tohtinud hingata tuult vabal merel”) on raamatukaantel küll uued nimed, aga mõlemad võiks veel kirjutada. Vanameister Olev Remsu hoiab kvaliteedimärgiga taset („Bussiga Poolas II. Juudi Poola”). Indrek Jääts („Rännakud ööpoolsetesse maadesse”) hoiab oma paljudest kirjutistest tuttavat akadeemilist taset.
Muidugi on ka naiskirjanikke, keda esile tõsta: eelkõige Sirje Kiini („Kas Ameerika on olemas?”), Aime Hansenit („Uus-Meremaa sõnas ja pildis”) ja Anna-Maria Penu („Kes kardab Aafrikat? ”).
Žürii otsus oli aga selline: 2000 eurot reisiraha Go Travelilt ja peapreemia „Aasta parim reisiraamat” jagavad Peeter Sauter („Flirt Budaga. Elust ja tsiklisõidust”) ja Vahur Afanasjev („Minu Brüssel”).

Õnnitleme võitjaid ja ootame uusi pjedestaalile pürgijaid!
Tiit Pruuli ja Go Reisiajakirja meeskond

Selles numbris