Perega keset talve sooja päikese alla – aga kuhu?

Talv on päriselt peale hakanud ja miinuskraadid kohal. Kolmest selle talve lemmikust kogu pere päikesereisi sihtkohast ja nende plussidest-miinustest räägivad meie Rakvere büroo puhkusereiside spetsialistid Eve Paju ja Liis Hein.

Egiptus on valik päikesereisiks soodsaim valik.

Ei leidu vist eestlast, kes poleks veel Egiptuses käinud. Ja pole ka ime – see on paik, kus kõige soodsama hinna eest ja lühema lennuajaga kindla peale kuuma ilma eest leiab. „Egiptus on selline klassikaline pikutamise koht. Kui tahad ainult päikest võtta, on see ideaalne,“ soovitab Liis, kes on ka ise mitu korda koos perega Egiptuses puhkamas käinud.

Kui sügisel tundus, et sel aastal tuleb püramiidide maale kriips peale tõmmata, siis nüüdseks on olud rahunenud ja Egiptuse reisid hooaeg hoos – lennud on üsna täis müüdud. Kahekesi veel leiab viimaseid kohti, aga perega ei pruugi reisile enam saadagi. Kõiki ekskursioone teha ja näiteks Kairot ja Luxorit külastada praegu ei saa, aga kuurordid on väga rahulikud ja lühikesed väljasõidud toimuvad.

Egiptuses on kaks tuntumat kuurorti – Hurghada ja Sharm el Sheikh. Perepuhkuseks soovitab Hein pigem Hurghadat, aga lõpuks taandub kõik siiski isiklikule eelistusele. „Mina näiteks valin hotelli hoopis selle järgi, et oleks võimalikult suur territoorium. Rannast on mul üsna ükskõik, sest ma ei armasta seda, kui liiv on igal pool riiete vahel,“ ütleb Liis. „Hurghada eeliseks ongi liivarannad, Sharmis on need kiviklibused ja vaja on rannajalatseid. Aga Hurghada keskus ei ole võib-olla nii turvaline ja elav. See on ikka kohalik linn, seal käib päriselu. Hurghadas on õigeid egiptlasi ka, Sharmi nad on ainult tööle tulnud. Samas Sharmis on turistimelu rohkem – baarid, klubid, restoranid. Meelelahutuse valikuid jagub laiemalt.“

Üks Eilati turismimagneteid on delfiinid – nendega saab koos ujuda ja neid patsutada.

Egiptus ei meelita? Siis kaalu Iisraeli!

Egiptus ja Iisrael on temperatuuri ja vee poolest väga sarnased. “Võib-olla Iisrael on isegi soojem, sest tuult ei ole nii palju,“ ütleb Eve Paju. „Egiptuses võib inimesi häirida egiptlaste pealetükkivus. Iisraelis midagi sellist ei ole – lähed poodi, saad rahulikult vaadata ja alles lõpuks keegi küsib, kas saab sind aidata. Selline euroopalik, viisakas teenindus on. Võrreldes Egiptusega on linn ka väga puhas, kõik on turvaline ja rahulik.“

Millega Iisraelis peab arvestama, on juudi toidutraditsioonid. „Liha ja piimatooted ei sobi kokku, sest nii pole koššer. Hommikul pakutakse üldjuhul kala, sest siis juuakse kohvi ning koor ja piim on lauas. Õhtul peab kohvi ilma piimata jooma, sest lauas on liha,“ räägib Eve. „Aga muidu on toidud imemaitsvad – väga hea köök ja väga suur valik. Hommikul on juust, pirukad, kalapirukad, omlett ja pannkoogid, aga sinki-vorsti ei ole.“

Usulisi kombeid on teisigi, millega Iisraelis arvestada – näiteks paast ja sabat. Mida üks või teine täpselt tähendab, saab uurida reisikorraldajalt, kes ühtlasi ka selgitab, mida võib siis teha ja mida mitte. Kindlasti on Iisraeli suureks plussiks ka vaatamisväärsused – Surnumeri, Jeruusalemm, Tel Aviv.

„Eilati miinus on võib-olla see, et seal pole väga suure mererannaga hotelle,“ ütleb Paju. „Linnast kaugemal on ka randades rohkem avarust, aga seal on jälle vähem valikut. Hotellidel on siiski enamasti basseinid, nii et see ei ole eriline probleem.“

Üldiselt on Iisraeli hotellide tase väga hea, eriti võrreldes Egiptusega. Isegi kolmetärnihotellid on juba väga head, tavaliselt ka ülipuhtad. „Kui lastega reisida, peab hotelli hoolega valima,“ toonitab Eve. „Paljudes hotellides on lastele eraldatud osa täiskasvanute basseinist. Parem oleks valida selline, kus on eraldi lastebassein. Muidu peab lastel väga hoolega silma peal hoidma. Liutorusid on ka vähestes hotellides.“

Tenerifel avatud uus veekeskus Siam Park

Tenerife on perepuhkuse klassika

Kolmas tuntud sihtkoht, kuhu talvel palju reisitakse, on muidugi Tenerife, kuid lastega reisimisel on seal mõned „agad“. Arvestama peab, et saar asub keset ookeani: see tähendab, et lastega ei pruugi rannas ohutu olla: laine võtab kaasa ja viskab tagasi randa. Eilatis ja Egiptuses seda muret ei ole.

Tenerife vaieldamatu pluss on seevastu euroopalik olustik ja väga palju tegevust erinevas vanuses lastele. „Kõigi lemmik on kuulus looduspark Loro Park – seal on orhideemaja, papagoimaja, loomad, gorillad. Loomad on vabas õhus, väga ilusates elupaikades ja hästi vaadeldavad. Hästi vägev on ka uus Siami veepark. Saab osta ka paketi Loro Parkist ja veeparkist, et saad mõlemasse sama piletiga,“ räägivad meie reisikonsultandid kui ühest suust.

Tenerifele sõitu plaanides peab kindlasti arvestama sellega, et vähemalt paariks päevaks tuleb rentida auto, sest lastele meelelahutust pakkuvad paigad asuvad enamasti saare põhjaosas, hotellipiirkondadest eemal. Populaarsemad kuurordid asuvad lõuna pool saart, sest seal on soojem. Saare põhjaosa võib olla veidi pilvisem, sest mäed mõjutavad kliimat. Aga üldiselt on seal talv läbi stabiilne Eesti suvi, vaid õhtud võivad olla veidi jahedad.

Hotellitase on Tenerifel võrdlemisi kõrge ja ühel tasemel pigem Eilatiga. „Egiptusega ei saa Tenerife hotelle üldse võrrelda,“ ütleb Liis. „Kui kahetärnihotell Egiptuses on täielik šokiturism, siis Tenerifel võib seda juba julgelt soovitada. Seal pakutakse isegi kõik hinnas teenust, mis on perereisil väga populaarne. Väljas süüa on kallis – eriti kui lapsega minna, sest nemad kogu aeg tahavad midagi. Aga kui näiteks võtta 2* apartement Tenerifel, saab lastele ise süüa teha.“ Hinnatase sellisel paketil jääb 650-700 euro juurde inimese kohta.

__________________________

Lugu ilmus lühendatuna Naistelehes 10.01.2014.
Fotod: erakogu, Siam Park, Dolphin Reef

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *