Usbeki köök – mitte ainult pilafist

Seekord peatume Usbeki köögi iseärasustel ja saame teada, mis on need kolm vahendit, ilma milleta need hõrgutavad toidud valmida ei saa.

Karavanserai on tulnud pärsiakeelsest kārvānsarā’st. Kui Suurel Siiditeel liikusid kaubad idast läände, siis nende hulgas ka toiduained ja maitseained. Samal ajal liikusid ka ideed, ideoloogiad ja toiduvalmistamise kultuur. Karavanserai ei olnud üksnes peatuspaik ja öömaja kaubakaravanidele ning tall kaamelitele. Karavanseraid olid Lähis- ja Kesk-Idas ning Kesk-Aasias ka omamoodi hulgikaubanduse baasid, logistikakeskused ja pangaasutuste eelkäijad. Kuid karavanidega liikunud inimesed pidid ka sööma ning karavanidega koos liikusid ka kokad. Karavanseraide paljude funktsioonide kõrval muutusid need toitlustusasutusteks, kus segunesid paljud rahvusköögid. Võib-olla siis, võib-olla ka hiljem, mongolite vallutuste ajal, ilmus Kesk-Aasiasse pilaff.

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.