Toit on rahvaste kultuuris nii oluline nähtus, et mitmesugustele toitudele, jookidele ja toiduainetele on kalendris pühendatud lausa omanimeline tähtpäev. Selliseid rahvuslikke tähtpäevi on ootamatult palju. Meie hakkame otsima neid rahvusköögi iseloomulikke ja eriomaseid pärleid, mida eri maad ja rahvad on enda jaoks õigustatult tähtpäeva seisusesse seadnud. Rubriigi avavalikusse jäi kolm rahvustoitu.
Sakartvelo. 27. veebruar – rahvuslik hatšapuri päev
Muidugi on hatšapuri Sakartvelo köögi uhkus ja au. Kui enamiku Sakartvelo toitude puhul on võimalik arutada selle päritolu üle, siis hatšapuri on kindlalt Sakartvelole ainuomane roog. Hatšo on kartveli keeles meie mõistes toorjuust, kodujuust ja puri on leib. Hatšapuril on väga vanad juured. Arvatakse, et esmalt tegid selliseid juustupirukaid mägilased, kes elasid Sakartvelo loodeosa Kaukasuse peaaheliku mägedes. Neil kaugetel aegadel võtsid hatšapuri meelsasti kaasa karjused, kel puudus võimalus sooja toitu valmistada.
22. jaanuaril 2019 arvati hatšapuri valmistamine Sakartvelo vaimse kultuuripärandi nimekirja. Samal ajal tegi Sakartvelo kulinaaria assotsiatsioon ettepaneku kuulutada 27. veebruar Sakartvelos rahvuslikuks hatšapuri päevaks. Nii on kaks viimast aastat seda veebruaripäeva tähistatud hatšapuri päevana.