ISLE OF MAN: Iiri mere (maksu-) paradiis

Keset Iiri merd pisikesel saarel keeb elu. Rikkad peituvad maksukoguja eest, noored lahkuvad, et kunagi taas naasta ning vanad tulevad suvitama ning oma muretuid päevi veetma. Kunagisest Briti saarestikurahva meelissuvituspaigast on odavate lennuhindade tõttu Päikeserannikule saamas rahumeelne ning maaliline paradiisisaar, kus inimesi on vähe ning loodust palju.

Mani saar, mis kohalikele on lihtsalt Manx, on peaasjalikult tuntud ülejäänud Euroopale ja ka maailmale kahe vabaduse suurejoonelise liberalismi poolest: makse ei tule maksta ning kiirust maanteedel ei piirata. Mani saar on tuntud kui üks Euroopa maksuparadiise, kuhu on oma vara peitnud nii maksukogujaid vihkavad tavakodanikud kui valgustkartvad hiidkorporatsioonid ja loomulikult kõik, mis nende äärmuste vahele jääb. Saarel on madalad maksud või puuduvad need täielikult, ettevõtlust edendab maksupuudus ettevõtlustuludelt. Riiki, millel on maailma vanim parlament (kutsutakse nimega Tynwald), on end peitnud näiteks suur osa internetikasiinode loojatest ja majandajatest.

TT JA HOMAARID

Liberaalsus number kaks ehk kiiruspiirangute puudus maanteedel veab saareriigi täis kõiksuguseid kiirusehulle nii kahel kui ka neljal rattal. Muuseas, kui vaatate auto-, moto-, tehnikasaadet Top Gear, siis kõik maastikud, mida juhtute nägema autotestide taustal, ongi Mani saar ehk Manx. Põhjus seisneb lisaks kiirusepiiramatuses ka selles, et saatejuht Jeremy Clarkson on Mani saare uhke resident. Igal aastal tõmbab Mani saar juuni alguseks enda pinnale kõik maailma, kindlasti aga Euroopa kiirusehullud, kuna toimub TT-nimeline võidukihutamine ümber saare.

Kui aga kihutamisest ning maksude mittemaksmisest pidevalt peal olevast naerust aega üle jääb, tuleb ka keha kinnitada. Mani gastronoomne ajalugu on väga sarnane muu Inglismaa ning Euroopaga. Kuid on mõned huvitavad ja ootamatud sarnasused ning erinevused.

Mani saare kulinaaria põhialuseks tuleb nimetada kolme toidumaterjali – lammast, mereelukaid ning juustu. Need kolm vaala moodustavad enamiku traditsioonilisest Manxi söömast. Loomulikult on üleilmastumine ning „maailma kahanemine“ rikastanud tänast toitumisbuketti kõiksugusega, mida maailmas kasvab, kuid kala, lammas ja juust on jäänud igapäevaseks külaliseks kohalike toidulaual.

Mainisin ennist veidraid ja üllatavaid sarnasusi. Tuleneb see siis normannide vallutusretkedest Briti saartele või mitte, kuid Manxi üheks traditsiooniliseks roaks on soolaheeringas värske kartuliga. Nii igal juhul räägivad tähtsad raamatud. Teine väga populaarne roog on suitsulõhe. Geniaalne.

LAMBAD JA MEREELUKAD

Iiri mere keskel paiknemine annab haruldaselt vinge mereelukate variatiivsuse. Neid saab ohjeldamatult merest välja püüda ning olematu (kodumaiste kalahindadega võrreldes – autor) raha eest osta ning kodustes tingimustes söögiks vaaritada. Soe kliima ning meri kasvatavad näiteks homaarid lausa mitmekilosteks, hoides hinna siiski madala, liha hõrgu ning koore tugeva. Homaarid on saarel nii tugevad, et kui potti ei pista, rebivad käed otsast. Kalaletid on turul ja selvehallides lookas kohalikust valgest kalast. Naturaalmajan- duse teine suurim tegija saarel on lammas.

Manx sarnaneb lambaarvukuselt Austraalia ja Uus-Meremaaga – lambaid on saarel kordades rohkem kui inimesi. Sarvilised lihakehad jooksevad mööda saare mägiseid aasasid ringi ning koguvad endasse seda erilist mekki, mille pärast loomad tuntud on. Kohalike lammaste eripäraks on veel ka kahe sarve asemel nelja olemasolu, mis täisvõimsuse saades torkaksid keerdu kasvades loomal silmad peast.

Lihuniku juurde või kalameheleti veerde saabudes lööb süda laulma ning neelud jooksevad kosena rinnale. Kes oskab ja teab, sööb Manxil nagu kuningas, ehk pareminigi.

Mani saarerahva toitumine on veider ja ebatervislik – nagu see on kõikjal maailmas. Saarerahvas on aga harjunud sööma mõningaid asju, mis tunduvad roppustena isegi tänapäeva õgarditest kodanikele. Näiteks keeratakse Manxil suširullidesse majoneesi ning serveeritakse neid siis friikartulitega. Veidrus rikastab!

Martin Hanson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *