Armeenia ja selle maa brändid

Armeenias tiirleb kogu elu Ararati mäe ümber. Juba sajandeid. Sellest räägitakse ja lauldakse. Varasematel aegadel oli mägi Armeenia riigi keskel, sajand tagasi olud drastiliselt muutusid ning nüüd saavad armeenlased seda kaunist mäetippu hea ilmaga vaid kaugelt vaadata. Nimi aga säilib nii geograafilise toponüümina kui ka paljude armeenlaste jaoks oluliste asjade tähisena. Üheks selleks on vaieldamatult Armeenia brändi (konjak) Ararat.

Kuidas kõik algas?

Kui Ararati mägi oligi see koht, kuhu Noa laev jõudis pärast suurt veeuputust tänu tuvile, kes saabus maa otsingutelt tagasi oliivipuuoksakesega noka vahel, siis on võimalik, et veinitootmine just Armeeniast alguse saigi. See oligi koht, kuhu 600-aastane Noa rajas koos poegadega viinamarjaistanduse. Ka praegu võib Zvarthnotshi katedraalis näha 4000 aastat vana veinianumat.

700 meetri kõrgusel üle merepinna paiknevas Ararati orus on unikaalne mikrokliima, päikesepaistelisi päevi on seal aastas umbes 300. Need loovad suurepärased tingimused kohalikele, tihti endeemsetele viinamarjasortidele. Ka pinnas on Ararati orus üsnagi ainukordne, nimelt eriti varieeruv. See tekitab olukorra, kus joogi mitmekesisust ja maitsenüansse mõjutavad eri viinamarjasordid, aga isegi sama sort kasvanuna eri pinnasel.

Kuivõrd destilleerimiskunsti algusaastad on ajaloo hämaruses, on eeldatav piirkond, kus seda esmalt tehti, Lähis-Idas, kust Armeenia ei ole ju sugugi kaugel. Võib arvata, et ei kulunud palju aega, kuni mungad tõid destilleerimiskunsti teadmised ka Armeenia usukeskusesse. Igatahes on bränditootmisel Armeenias pikad ja kuulsusrikkad traditsioonid.

Tööstusliku tootmise algus

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga