Aastavahetusel ümber maailma

Aastavahetust tähistatakse üle terve maailma, kuid traditsioonid on väga erinevad. Millised on aastavahetuse joogikombed mujal maailmas? Palju näinud ja reisinud Toomas Tiivel teeb ülevaate huvitavatest traditsioonidest, mis tihedalt seotud kohaliku ajaloo ja tavadega.

Napside maailm on tohutult rikkalik, samas olen täheldanud, et just pidulaudades on tihti tavapärasest sagedamini n-ö kohalikke napse: itaallastel grappa’d, prantslastel armanjakid, kalvadosed ja eau-de-vie’d, šotlastel mõni väärt viski, mehhiklastel tekiila, Kesk-Ameerikas ja Kariibi saartel rumm, Ukrainas, Poolas ja Venemaal vodka, Kesk-Euroopas ja Balkanil šnapsid ja marjaviinad. India, Hiina, Kagu-Aasia, USA, Austraalia ning Ladina-Ameerika on nii suured ja mitmekesised, et nende puhul on selle kohaliku väljatoomine keeruline. Moes oli ja on küll läänemaailmast sissetoodu, samas on meeldiv ikkagi ka see, et mitmel pool, nagu Koreas, Jaapanis, Tšiilis, Peruus, eelmainitud „suurtes“ ja mujalgi, on au sees kohalikud napsid, mis valmistatud kohalikust materjalist ja tehtud kohalike poolt, paikkondlike tavade kohaselt ja armastusega.

Ei ole harvad juhused, kui just pidulauda tuuakse midagi kodus väikeses koguses tehtut.

Järgnevalt maade järgi väike valik väärtuslikest kohalikest napsidest, mis minu meelest iseloomustavad hästi just seda konkreetset maad, kus vastavat napsi tehakse ja millel on enamasti ka oma nauditav lugu. Ei ole need väga levinud, kuid igal juhul väärivad süvenemist ja tutvumist ka veidi pidulikumas olukorras, näiteks aastavahetusel. Pealegi kutsuvad need ju ka reisima…

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga