Toomas Tiivel. Viinad ja peenemad napsid

Viskiklubi kauaaegne president Toomas Tiivel on viskide juurest teinud kõrvalepõike ka muu alkoholi maailma. Tema eelmisele raamatule „Viskimaailma teejuht“ (2007) on loogilise jätkuna ilmunud mahukas ülevaateteos „Viinad ja peenemad napsid“.

Kui keegi nüüd küsib, miks me seda raamatut reisiajakirjas tutvustame, siis vastus on väga lihtne: tegu on suurepärase kultuuriloolise reisiraamatuga. Kohalik söök ja jook kuuluvad iga korraliku reisi juurde.

Kas me teame, mis on genever ja kuidas seda valmistatakse või mis on Karukera ja kus seda valmistatakse või mis on shochu ja kuidas seda juuakse?

Tegu on omamoodi napsientsüklopeediaga – siit saab andmeid ligi 200 napsi kohta. Juttu ja pilte on maailma kuulsaimatest viinadest, džinnidest, rummidest, tequila'dest, likööridest, puskaritest jm. Saame teada, kuidas on üks või teine jook tekkinud ja levinud, kes on valmistajad ja kaubamärkide omanikud, kuidas jooke valmistatakse ja kuidas on neid tark manustada.

Lugemise teeb mõnusaks ka autori muhe huumorimeel. Stiilinäiteks üks kokteilisoovitus: „Kevad-Kossu: 4 cl Koskenkorva viina, pajuoks. Oks asetatakse kõrgesse klaasi, juurde valatakse viin. Juues kõditavad pajuurvad ninasõõrmeid.“

Eraldi tuleb kiita raamatu kujundust (Helje Eelma) ja rohket fotomaterjali. Mõni pilt vajanuks ehk selgitavat allkirja ja mõni foto on ehk sellise esindusliku albumi jaoks tehniliselt pisut amatöörlik, aga üldmuljet need ei riku. Kokkuvõttes on raamat nõnda maitsekas, et sobib külla minnes väga hästi pudeli asemel kingitusena kaasa võtta.

Tiit Pruuli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *