Omelette de la mère – kokakunsti kohtumine loodusimega

Köögigeograafia rubriik viib lugejad seekord Põhja-Prantsusmaale Normandia ja Bretagne’i piirkonnas asuva Mont-Saint-Micheli lahe äärde, mis on kõige suurema tõusu ja mõõna amplituudiga rannikupiirkond terves Euroopas. Just siit loodusime saarelt on pärit ka maailma kõige õhulisem omlett, ema Poulardi omlett. Toomas Kümmel tutvustab piirkonna loodust ja ajalugu ning annab vihje, kuidas sellist omletti valmistada.

Loodusime Mont-Saint-Michel

Normandia ja Bretagne’i poolsaare vahele Põhja-Prantsusmaal jääb Mont-Saint-Micheli laht. Lahele on nime andnud samanimeline saar. Lisaks Mont-Saint-Michelile on lahe rannikul veel teinegi graniitkalju, mis ulatub veest välja saarena – Tombelaine.

Saare eripära tuleb sellest, et saar on see ainult tõusu ajal, kui vesi on kõrgel. Tõus ja mõõn kahel korral ööpäevas kuupaistelisel ajal panevad Mont-Saint-Micheli lahes edasi-tagasi voolama enam kui 100 miljonit kuupmeetrit merevett! Merevee liikumiskiirus tõusu ajal on umbes üks meeter sekundis. Tõusu ja mõõna vaheline veetaseme erinevus on 14–15 meetrit. Mõõna ajal taandub lahe ja maismaa vaheline veepiir 18 kilomeetri kaugusele. See on kõige suurema tõusu ja mõõna amplituudiga rannikupiirkond Euroopas ning teine kogu maailmas Kanada ranniku ja Nova Scotia poolsaare vahel asuva Fundy lahe järel.

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga