Maris ja Tiit Pruuli reisitoidud: Antarktika

31. detsembril 2017 valmistusime koos saja reisijaga aastavahetuseks Antarktika vetes ekspeditsioonilaeval Sea Spirit. Olime just väljunud maalilisest Lemaire’i kanalist ja suundusime brittide ajaloolisse baasi Port Lockroy, mille koordinaadid on 64°49’ lõunalaiust ja 63°30’ läänepikkust.

Ekspeditsioon oli kestnud juba nädala, Drake’i väin õnnelikult läbitud ja olime juba mõnda aega Lõuna-Shetlandi saarte kaitsvas varjus vaiksetel vetel. Kulutasime päevas 7 tonni kütust, liikusime keskeltläbi 12 sõlmega ja murdsime vajaduse korral läbi ka kergemat sorti jääsupist. Laeval olid stabilisaatorid, mis kontrollisid kõikumist ja tagasid laevarestorani täituvuse ka kergema tormi korral. Me lasti hulgas oli 3000 pudelit häid Argentina veine, 4000 pudelit õlut, liiga palju kanget alkoholi, 3420 muna, 700 kilo liha, 350 arbuusi ja sadu kilomeetreid tualettpaberit. Peakokk oli Prantsusmaalt ja toidud sellised, et täispika polaarekspeditsiooni lõpuks võinuksime kõik olla nagu jõulupõrsad. Aastavahetusemenüüs olid mereannisalat, kuninglik tomatikonsomee, hiidkrevetid, Uus-Meremaa lammas, Tai juurviljakarri, šampanjasorbett ja veel muud head-paremat maailma eri paigust.

Aga pole põhjust arvata, et varasemad meresõitjad toidust lugu ei osanud pidada.

Uhked söögilauad

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga