IISRAEL. Koššertoit aastal 5779*

Juudid armastavad naerdes öelda, et söövad vaid korra päevas − see kord kestab kogu päeva ning on oma olemuselt ja maitselt otsast otsani väga sümpaatne. Pole vist ilmas teist rahvast, kelle köök oleks nii tihedalt seotud religiooni ja kultuuriga. „Just sellepärast see põnevust pakub ja meile meeldib,” tõdesid Tiit ja Maris Pruuli Iisraelis toidureisil käies.

* Juudi kalender arvab aastaid inimese loomisest.

Me gurmeereis Iisraeli algas pidulikult 1. jaanuari hilisõhtul Riia lennujaama lähistel Circle­K bensiinijaamas hot-dog’iga. Lennukit ootasime koos koka ja kokandusõpetaja Salmen Šoisi ja tema naise Stassiga, kes said meile nende esivanemate maal kohaliku köögi teejuhtideks. Hea huumori meele ja laia silmaringiga teekaaslased suhtusid hot-dog’i väga sõbralikult ja tunnistasid meie kergenduseks, et ostavad vahel ise ka valmistoitu. Ees ootasid aga Tel Avivi parimad falafel’id, Negevi kõrbe parim läätsesupp, baklažaani­-baladi, ohjeldamatult erinevaid maitseid, vürtside­-ürtide lõhnavad mäed kohalikel turgudel.

Ja neid, kes seda soovivad, ootavad Iisraelis ees ka koššer­-McDonald’sid.

Koššer

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga