Mobiilset internetti tarbi välismaal turvaliselt

Kui soovite välismaal kasutada mobiilset internetti, siis tasub meelde jätta mõned nipid, kuidas tarbimise hind võimalikult madalal hoida.

Mobiilse interneti kasutamisel välismaal tasub hoolega jälgida seda, kui palju, kuidas ja mida täpselt kasutada. Kui sisenete teise riiki, hakkavad kehtima selle riigi operaatori andmesidehinnad ning Eesti mobiilse interneti pakett enam ei toimi.

Vahel vanemad lausa soovitavad lapsele, et kasuta näiteks Rootsis julgelt mobiilset internetti, lootes, et Eestis valitud soodne pakett kehtib ka mujal. Elisal on üle maailma aktiveeritud sõnumiteavitus, mis teavitab klienti, kui mobiilset internetti on kasutatud 50 euro eest. Kuid nii mõnegi jaoks võib seegi osutuda liiga suureks summaks.

Miks on mobiilne internet välismaal kallim? Rändlusteenuste pakkumisel (roaming) on kõikidel operaatoritel partnerid välisriikides. Rändluspartner määrab hinna, millega saab klient välisriigi võrgus kasutada kõne- või andmesideteenuseid. Loomulikult peavad sideoperaatorid pidevalt läbirääkimisi, et hindu klientidele soodsamaks muuta.

Mobiilse interneti kasutusnipid

Esmalt tuleb juba enne reisi üle kontrollida, et mobiiltelefonis on välja lülitatud Data Roaming. Väljalülitamine ei sega koduvõrgu kasutamist, kuid tagab, et ükski tööle unustatud rakendus ei hakka kogemata või iseseisvalt välismaal suurt arvet tekitama. Data Roaming tuleb välja lülitada nii Androidi, Windowsi kui ka iOS-i operatsioonisüsteemiga mobiiltelefonidel.

Kui välismaal viibides tekib soov mõnd konkreetset mobiilse interneti rakendust kasutada, siis tasub eelnevalt välja lülitada kõikide kontode automaatne sünkroonimine. Sinna alla jäävad Gmail, Facebook, Twitter, erinevad meilikontod jne. Vastasel juhul asuvad kõik kontod pärast mobiilse interneti sisselülitamist kaotatud aega tagasi tegema ning kindlustavad suure arve ka siis, kui tegelikkuses tahtis inimene kasutada hoopis mõnda konkreetset rakendust (mis kulutas väga vähe andmemahtu).

Ka Google Maps’i rakendust välismaal kasutades peab teadma paari nõksu. Esiteks tasub soovitud piirkonna kaart alla laadida kas kodus või hotellis Wi-Fi levialas. Google Maps võimaldab alla laadida kaardil 10 x 10-miilise territooriumi ning taolisi territooriume omakorda kümme tükki. Kui Data Roaming on välja lülitatud, kasutab Google Maps ainult kõneside võrgus GPS-i ja rohkem andmesidet ei tarbi.

Küll aga peab arvestama, et allalaaditud kaardil ja GPS-iga töötab vaid aadressiotsing. Kui tahate Google Maps’i abil otsida lähimat kohvikut või parklat, siis on vaja, et teenus on online’is ja kasutab mobiilset andmesidet.

Kui soovite kasutada ka POI (Point Of Interest) -infot ehk saada teavet kõikide hotellide, söögikohtade, vaatamisväärsuste ja muu huvipakkuva kohta, tuleks soetada endale eraldi navigatsioonitarkvara. See toimib sarnaselt autonavigaatoriga ega vaja kasutamiseks eraldi mobiilset andmesidet. Taolised tarkvarad on näiteks Wisepilot, Navigon, Sygic, Navitel. Tarkvara valides tuleb kindlasti jälgida, et saate kaarte oma nutitelefoni alla laadida. Eelmainitud tarkvarad seda kindlasti ka võimaldavad. Kui olete Wi-Fi võrgus või tagasi koduvõrku jõudnud, peaks alati kaardirakendust uuendama, nii kindlustate, et teil on vajalikus sihtkohas alati kõige uuem võimalik kaart.

Kasutades välismaal olles erinevaid spordiprogramme (näiteks Endomondo, MyFitness, MiCoach), tasub taas jälgida, et automaatne sünkroonimine oleks välja lülitatud, töötaks vaid GPS ja ligipääs oleks seadmes sisalduvale multimeediale. Nii saab salvestada läbitud trajektoori nutitelefoni ning hiljem internetis üles laadida. Enne spordiprogrammi valikut tuleks taas endale selgeks teha, kas ja kuivõrd sõltub aplikatsiooni töö online-andmesidest.

Kui soovite kasutada internetti väga suurtes mahtudes, siis soovitatakse üles otsida kohalikud soodsa hinnaga või tasuta Wi-Fi alad või leida soodne lahendus kohaliku operaatori juures.

Soomes on Elisa Soome võrgus võimalik soetada Saunalahti andmeside ettemaksukaart, kus kaardi hind on 6.70 eurot ning ühe päeva jooksul internetti kasutades on arve päevalagi 1.90 eurot. Täpsem teave http://prepaidwithdata.wikia.com/wiki/ Finland.

Data Roamingu väljalülitamise kohta leiab juhendi mobiiltelefoni manuaalist, kuid kui hätta jääte, astuge läbi sideoperaatori esindusest ja küsige julgelt teenindaja käest abi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *