Kuidas matkal toituda?

Olgu tegemist mägimatka, sõudmismaratoni, merematka või jalgrattamatkaga, suurt vastupidavust nõudvate matkade korral on õige toitumine parima soorituse nurgakivi. Sporditoitumise spetsialistid Kerstin Joandi ja Teele Tiidt jagavad kasulikku nõu.

Tekst: Stina Eilsen
Foto: Vecteezy

Kuidas toitumise seisukohalt valmistuda pingutust nõudvaks matkaks ja millised on nüansierinevused näiteks mägimatka või merematka korral? Kogenud matkahundid kindlasti teavad, aga palju on ka neid, kes on alles teekonna alguses ja soovivad antud vallas häid nõuandeid.

Kerstin: Olenemata matka tüübist tuleb enne matkale minekut planeerida oma toitumine vastavalt matka pikkusele ja intensiivsusele. Vii end kurssi matka marsruudi ja toiduvarude täiendamise võimalustega. Proovi erinevaid spordi- ja valmistoite enne matka, et teada, mis sulle sobib ja mis mitte. Varu endale piisavalt mitmekülgne toiduvalik, et vältida toidutüdimust ja tagada võimalikult paljude toitainete saamine. Matkal olles järgi toidu ja vee hügieeni, et vältida toidumürgitust ja seedeprobleeme. Olenevalt matka tüübist võib esineda mõningaid erisusi, millele peaks tähelepanu pöörama. Näiteks merematkal on oluline keskenduda vedelikutarbimisele ja kergesti säilivale toidule, samas kui kõrgmäestikus on suurenenud energiavajadus ja toidu kergus kriitilise tähtsusega.

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *