Euroopa kuulsad kalasupid

Kui lugeda Toomas Kümmeli ülevaadet maailma kalasuppide paremikust, siis üks on kindel – suu hakkab vett jooksma ning soov on otsekohe neid hõrgutisi kohapeale nautima minna või siis ise köögikatsetused käsile võtta.

Tekst: Toomas Kümmel
Foto: Vecteezy

Kala on maailma toidulaual olulisel kohal ja enamiku maailma köökide lahutamatuks osaks on kalasupid. Valdav osa maailma riikidest piirneb merega. Praegu on maailmas ainult 44 merepiirita riiki, millest kaks on koguni topelt merepiirita. See tähendab, et nende naabriteks on riigid, millel samuti ei ole kokkupuudet merega. Need kaks on Liechtenstein ja Usbekistan. 1990. aastal oli maailmas vaid 30 merepiirita riiki, kuid eelkõige endise Nõukogude Liidu ja Jugoslaavia lagunemise tõttu tekkis selliseid riike juurde. Maailma suurim merepiirita riik on Kasahstan, aga rahvaarvult suurim merepiirita riik Etioopia. 

Mitu neist riikidest piirnevad siiski suurte veekogudega (Kaspia meri, Surnumeri), millel puudub ühendus maailmamerega. Need mered on tegelikult järved, millel puudub juurdepääs laiemale merekaubandusele ja neid riike peetakse siiski merepiirita riikideks. Kuigi näiteks Kaspia meri on kaevatud Volga-Doni kanali kaudu ühendatud Musta merega, ei õnnestu suurtel ookeanilaevadel seda siiski läbida.

Euroopas on merepiirita riigid kääbusriigid Andorra, San Marino ja Vatikan, lisaks Austria, Tšehhi, Ungari, Põhja-Makedoonia, Serbia, Slovakkia, Šveits, Moldova, Valgevene, Luksemburg ja Kosovo. Samuti võib sellesse nimekirja lisada tinglikult ka Aserbaidžaani ja Armeenia, mida loetakse geograafiliselt Aasiasse kuuluvaks.

Vaatamata merepiiri puudumisele leiab ka nendest Euroopa riikide köökidest laialdaselt tuntud kalasuppe.

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *