KROONIKA

Ekstreemsed elamused Haanjamaal

23. veebruaril toimuv talvine seiklusvõistlus Nike Winter Xdream läheb seekord tagasi Haanjamaale − sinna, kus talvine seiklus kümne aasta eest sündis. Seiklejate eesmärk on vallutada tänavu 40 Eestimaa kõrgeimat tippu. Kellele tundub see proovikivi liiast, saab valida ka 20 kõrgeima tipu vallutamise, millega kaasneb auväärne Lumeilvese tiitel. Iga võistkond saab ise vabalt valida, kas rajale minnakse jalgsi matkates, joostes, suuskadel või jalgrattal.

Loe üritusest lähemalt: www.xdream.ee •

Vanad maakaardid Narvas

Narva Hermanni linnuse torni viienda korruse saalis avaneb 16.–17. sajandi kartograafide ettekujutus maailmast, maadest ja rahvastest ning selle keskmes on Vana-Liivimaa. Igalt kaardilt võime leida justkui tuttavaid kohti, kuid kas need on ikka sellised nagu meie neid tunneme? Aeg, teadmised ja pinnavormide muutumine on teinud omad korrektiivid. Nendel kolletunud lehtedel väljendub ka graveerijate ja trükkalite meisterlikkus, mis annab kaartidele vaieldamatu kunstiväärtuse.

Läti Rahvusraamatukogu näitus Narvas jääb avatuks 31. märtsini 2014. Merike Ivask •

Eestlased Dakari rallil

Äsja lõpetasid Mart Meeru ja Toomas Triisa edukalt Dakari ralli. Nii nagu Dakari-nimeline võidusõit ei toimu olude sunnil enam Aafrikas, ei ole päris täpne ka võidusõidu nimetus Budapest-Bamako. Starditakse 24. jaanuaril küll Budapestist, ent tegelik võistlus algab siis, kui masinad on jõudnud Marokosse. Kihutatakse läbi Mauritaania ja Senegali Gambiasse. Finiš on Banjulis. Mali ja Bamako jäävad sel korral kõrvale. Kokku plaanitakse trassil olla enam kui kaks nädalat.

Seda juba mitmendat aastat toimuvat sõitu on nimetatud maailma suurimaks amatöörralliks ja ka lowbudget Dakariks. Sõita võib nii võidu peale kui ka turistide tuurikategoorias, nii autode kui ka motikatega.

Sel aastal on enam kui 130 starti mineva masina seas on ka Team Estonia: Andres Lell, Priit Ross ja Meelis Kiiler. Mehed sõidavad Land Rover Defender 130-ga. Soovime edu!

GO Reisiajakiri •

Jäine väljakutse

Eesti Meremuuseumi Paksus Margareetas avatakse 4. veebruaril kell 15 näitus „Jäine väljakutse”. Näitus koosneb kahest osast: National Geographicu fotonäitusest „Polar Obsessions” ja väljapanekust eestlasest polaarränduri Timo Palo matkast põhjapolaaraladele.

Näitus viib külastaja jäisele polaarretkele nii maal kui ka vees. Läbi Paul Nickleni fotode näed karge ja põneva polaarmaailma loodust kõige pisemate detailideni. Sinu ees on ainulaadsed hetked loomadest, kellele see karge maa ja vesi on koduks.

Näituse teises osas loob Timo Palo polaarekspeditsioonidelt pärinevate esemete kaudu tunde, milline on eluolu polaaraladel ja kuidas selles karmis kliimas hakkama saada. Näha ja katsuda saab nii süsta kui ka telki ja magamiskotti, millega mehed sooritasid Guinessi rekordi. Rohke pildimaterjal ja huvitavad lood annavad aimu, mida nõuab Arktika inimeselt, et seal ellu jääda.

Näitus jääb avatuks kuni 27. aprillini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *