Langari kuru (4629 m) 7

Karjuste köök

Marco Polo kirjutas XIII sajandil Pamiiri mägede kohta: “See kõrgmaa laiub tervelt kahetestkümne päevatee ulatuses. Kogu selle aja sees ei ole leida ühtegi elamut ega  mingit peavarju. Ränduril peab endal toidumoon kaasas olema. Kõrguse ja külma tõttu ei ole näha ühtegi lindu. Ja teadke, et kõva külma tõttu ei ole tuli siin nii hele ega seda värvi, mis mujal, ja toit ei kee pehmeks.”

Vana rännumehe jutt on natuke aegunud – eile nägime kahte karjuseonni ja meie lammas kees hõredale õhule vaatamata ilusati pehmeks.  Täna oli aga tõesti taas inimtühi päev. Sõitsime üle Langari kuru (4629 m), mis jääb ilmselt selle reisi kõrgeimaks kohaks.

Ilm on ebameeldiv: päike-tuul-päike-vihm. Hommik oli ilus, otsustasin, et ei pane sooja pesu alla. Ja muidugi selgus tunni aja pärast, kui mägede tuul liustikelt korralikult puhuma hakkas, et see oli väga vale otsus. Suure osa päevast sadas hõredat aga vastikut vihma. Sõitsime täna ilma lõunapeatuseta kuni kl 2-ni, siis sööme oma traditsioonilisi pakinuudleid, kuigi ei tahaks neid enam. Laagripaik 4255 m kõrgusel. Enamik reisiseltskonnast võtab peale lõunasööki veel matka ette. Haritlased – mina ja Aleks – loevad sel ajal telgis raamatut (tegelikult vist mõlemad magasime ka salaja). Helena lubas, et ei lähe kaugele, aga kui ta oli tunni ära olnud, hakkasin muretsema. Aru ma ei saa – ta on 19 aastat vana ja enne ka matkal käinud, aga ikka ma muretsen. Heleha tuli muidugi peagi tagasi. Aga siis hakkas Põim Kaido pärast muretsema, kes oli ka üksi läinud ja juba kaua ära olnud. Rahustasin Põimu, et Kaido pärast küll ei pea muretsema, ta on kilekott näpus, üle Kaukasuse matkanud, ei juhtu temaga siin ka midagi. Ega juhtunudki.

Õhtu eel saabus samasse laagripaika üks prantuse-kanada reisipaar. Ega neid sobivaid öömismispaiku siin üleliia palju ei olegi. Lisaks värskele veele on vaja ka kuiva ja enam-vähem siledat pinda. Läänlased kinnitasid, et nemad ojavett ilma keetmata ei joo. Soovitasin, et kui nad puhast vett kardavad juua, pangu tilgake vene vodkat hulka, see desinfitseerib. Ei saanud vist naljast aru.

7 KOMMENTAARI

  • Kaido Kama kommenteeris

    Pruuli-onu teeb Marco Polole natukene liiga. Meie lammas kees pehmeks tänu sellele, et seda valmistati autoklaavis. Marco Polo paneb muidugi ka mööda – toit ei kee pehmeks mitte suure külma pärast, vaid seetõttu, et sellel kõrgusel läheb vesi keema tunduvalt alla 100 kraadi.

  • Siiri Kuus kommenteeris

    Päriselt ongi nii, et ilma autoklaavita ei kee toit pehmeks või :O ???

  • Marilin kommenteeris

    vene vodka see tapab kõik bakterid:P aga pakinuudlid on ikka üks väärt kraam;) lihtne matkale kaasa võtta ja odavad ka veel:D

  • Siiri Kuus kommenteeris

    Pole selle peale eriti tulnudki ise, et pakinuudleid matkale kaasa võtta 🙂

  • Marilin kommenteeris

    Pakinuudlid väga hea kaup reisil/matkal.. 😀

  • Siiri Kuus kommenteeris

    kas isegi Egiptusesse võtaksid kaasa pakinuudleid.. Ka siis kui on hommiku- ja õhtusöögid sees???

  • Reemet Ruuben kommenteeris

    pakinuudel päästab päeva 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *