Eesti parim restoran asub Muhu saarel 1

19. mail avalikustati restoranis Lucca 2010. aasta Eesti parimate restoranide pingerida. Restoranide hindamisel ja pingerea koostamisel osalesid nii Eesti kui välismaa toidukriitikud ja restoranide võtmefiguurid.

Parimate valimine restoranide endi poolt toimus juba kolmandat korda. Sel aastal oli aga finalistide hindamiseks esmakordselt kutsutud kuueliikmeline rahvusvaheline žürii gastronoomia spetsialistest ja toidukriitikutest.

 50 Eesti parima restorani edetabeli koostaja Aivar Hansoni sõnul hindasid välismaalastest žüriiliikmed küll restorane täiesti eraldi ja iseseisvalt, kuid tulemused olid kõigil esikolmiku osas üksmeelsedpaigutades restorani Alexander pingerea tippu, järgnesid Tallinnas asuvad restoranid Ö ja Tchaikovsky.

Toidukriitik Kenneth Nars, kes muuseas on ka maailma parimaid restorane reastava žürii liige, on Eesti kulinaaria arengut jälginud juba viimased 20 aastat. Ta märkis, et pingerea tippu trooninud restoranid vastavad igati kõrgetele rahvusvahelistele standarditele ja ootustele.

Kulinaariapioneer ja eksperimentaalse gastronoomia projekti Cook it raw! eestvedaja Alessandro Porcelli tõstis oma hinnangutes esile Pädaste Mõisa restorani peakoka Peeter Piheli, kelle teekond Põhjala saarte ja Muhu köögi tutvustamisel ei ole ainult märgilise tähendusega, julge ja nutikas, vaid ka äärmiselt maitsev.

Restorani Alexander peakokk Peeter Pihel ise nõustub samuti, et kahtlemata on üheks edu võtmeks olnud Põhjala saarte köögitraditsioonide süvitsi uurimine ja pühendumine meile omaste, kuid ometi omapäraste maitseelamuste pakkumisele – just selllel eesmärgil võeti möödunud kuul ette ekspeditsioon, mis viis Pädaste Mõisa meeskonna, omanikud Martin Breueri, Imre Sooääre ja peakoka Peeter Piheli isikus, tutvuma Läänemere saarte maitsete ja kokakunstiga.

Martin Breueri ambitsiooniks on tõsta kohaliku kulinaarse kogemuse taset; samas tunnetab ta väga hästi, kui oluline on restorani arengu jaoks koostöö ja teadmiste jagamine Muhu naabersaartega.

Mõningaid ekspeditsioonilt saadud kogemused on talletatud spetsiaalselt selle tarbeks loodud blogis.
 
Fine Dining kategooria võitja restoran Alexander, pärjati ühtlasi ka tiitliga “Eesti parim restoran”.

1 KOMMENTAAR

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga