Sügisene toekas supp. Rahvuslikud metamorfoosid

Kui lühike suvi on lõppenud, saabub sügis, meie laiuskraadil toeka supi aeg. Paljud rahvusköögid sisaldavad kogu maailmas kuulsaks saanud tummiseid toitvaid ja soojendavaid suppe. Paljud supid, mida oleme harjunud pidama ühe või teise rahvusköögi lahutamatuks osaks, on aja jooksul teinud läbi hulga muutusi. Enamgi veel, osa neist on lausa välja mõelnud oma aja suured meistrid ning sulandanud need nii osavalt rahvusköögi iseloomulikku harmooniasse, et nende tegelik päriolu ja ajalooline muundumine on ununenud.

Briti rahvaste mulligatawny

See India juurtega supp on populaarne ka mujal kui Briti pubides. Kogu Briti rahvaste ühenduse maades tuntakse ja hinnatakse seda suppi. Selle supi nimetus tuleb tamiili keelest ja tähendab pipravett või piprapuljongit. 

Mulligatawny’t nimetatakse Suurbritannias praeguseni India supiks. Tegelikkus on aga hoopis midagi muud. Kui yakhni (läbipaistva puljongi tüüp) välja arvata, pole India toidukultuuris kunagi olnud kohta suppidel. Teiseks on see anglo-india toidurepertuaari silmapaistev roog üldse mitte India juurtega, vaid Sri Lanka päritolu. Nagu nimetuski ütleb, ei olnud see algselt muud midagi kui pipravesi, mida väidetavalt jõid Sri Lanka vaesed. Mõned arvavad, et see toit sai alguse küll Lõuna-Indiast, kuid tamiilide kogukonnast. Ja nagu juba öeldud, kõnealune pipravesi on sellest ajast nii palju muutunud ning Briti koloniaalajastu valitsejad on kohandanud selle paksuks vürtsikaks supiks. 

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga