PORTUGAL, tõusev toidumaa

Maris ja Tiit Pruuli avastavad Portugali kööki ja kirjeldavad selle ajaloolist tausta, mis on väga kirju ning mõjutatud paljude maade toidukultuurist. Muuseas saame teada, mis roog püsib põlvkondade viisi kohalikul jõululaual.

Portugal ei ole füüsilises mõttes suur riik, maismaaosa on lõunast põhja 561 kilomeetrit ja idast läände 218 kilomeetrit. Aja- ja kultuuriloolises mõttes on aga kindlasti tegu suurriigiga. See suurus on kajastunud ka Portugali kulinaarias. Portugali kööki on mõjutanud vallutajad, naaber Hispaania ja iseenda koloniaalvallutused. Kõnekas on näiteks fakt, et kõige lähem pealinn Lissabonile on Maroko pealinn Rabat, mis asub Aafrikas. Portugallased polnud ainult pöörased maadehõivajad, nad tõid kõikjalt koju kaasa ka uusi toiduvalmistamise viise ja komponente – araablastelt pajaroa ja praadimisvõtted, idamaadest vürtse, Türgist, Indiast ja Põhja-Aafrikast magustoite.

Portugali kirjanik ja suur patrioot Fialho de Almeida on väitnud, et rahvuskööki kaitstes kaitseme oma territooriumi. Relvastatud sissetung algavat aga alati köögist! Saksa ja Prantsuse kööki pidas ta kõige ebahuvitavamaks ja pani pahaks, et Portugali köök on neile oma nägu kaotamas, ning kutsus 19. sajandi lõpus üles selle endist uhkust taastama.

— Täismahus artikli lugemiseks osta poest viimane Go Reisiajakiri või telli ajakiri omale koju või kontorisse siit. Täismahus saab veebis artikleid lugeda 4 kuud peale ajakirja ilmumist.-

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga